FRA SKISSE TIL VIRKELIGHET

FRA SKISSE TIL VIRKELIGHET

SkissetilferdigSTOR copy

 

Går du med en liten drøm om en spesialtilpasset peis i stuen din, men synes det er vanskelig å finne fram til beste løsning? Da har du kommet til riktig sted.

Det er nemlig slik at det kan finnes utallige muligheter dersom du skreddersyr peisen etter behov og ønske, men det er også mange regler og krav som må hensyntas. Ildsteder genererer jo mye varme, og av denne grunn stilles det krav til størrelser på brannmur, avstander fra brennbare materialer, luftgjennomstrømming i peisen, varmesperrer mot taket, størrelser på ventiler osv. Alt dette og mer må være med på tegnebrettet når peisen skal designes, og kravene varierer fra peis til peis, og innsats til innsats. I tillegg må peisens totalvekt vurderes i forhold til vektbegrensningene på gulvet. Derfor kan det være greit å få litt hjelp til dette av noen som har kompetansen som trengs. Ønsker du hjelp av oss til dette, kan du avtale tid med oss i vårt showroom.

Det finnes mange forskjellige produsenter av innsatser på markedet i dag. Spartherm, Brunner, Nordpeis, Dovre, Jøtul, Rais for å nevne noen. Produktene er derimot relativt like rent teknisk, og framgangsmåten er identisk når du skal skissere en peisløsning. Etter å ha valgt ut drømmeinnsatsen, må vi starte med å måle opp brannmur på stedet der peisen skal plasseres, og måle opp riktige avstander fra omgivlesene rundt. (Alle disse monteringskravene står oppført i monteringsveiledningen som skal følge innsatsen.) Dette vil raskt gi et bilde på hvordan peisen må plasseres, og hvor stor den blir i stuen. Mangler du nødvendig brannmur, så kan dette settes opp i tillegg til -eller integrert i peisløsningen som designes.

Screen Shot 2016-03-11 at 15.07.14

 

Hva slags materiale brukes til omrammingen?

Omrammingen er selve "kassen" som bygges rundt innsatsen. Hva slags materiale skal du bygge opp peisen i? Her er det også mange muligheter. Peisen bygges for det meste i siporex, leca, murstein, eller de meget populære scamotecplatene som nå har revolusjonert peisbransjen.

Scamotec er et veldig lett materiale og er enkelt og kappe på mål. Ved bruk av dette materialet, vil også totalvekten på peisen reduseres betraktelig sammenlignet med for eksempel murstein som var mer vanlig før. I bildet til venstre ser du en spartherm innsats vi har bygget opp i skamotec. Resultatet er en slank og plassbesparende peis. I tillegg er totaltvekten innenfor maksbelastningen gulvet tåler.

Skamotec koster noe mer enn tradisjonelle byggematerialer, men monteringstiden reduseres betraktelig, og gir flere designmuligheter. Skamotecplater kan kjøpes i vår nettbutikk.

Desverre ser vi at gipsplater noen ganger brukes til peisomramminger. Gips er ikke brennbart, men en gipsplate er også kledd med papp/papir. Gipsplater skal derfor normalt ikke brukes til peisinnsatser med mindre monteringsveiledningen som følger produktet åpner for dette.

Avstandskrav og ventiler

Avstandskravene fra innsatsen til omgivelsene rundt står oppført i monteringsveiledningen, her står det også forklart hvor store ventiler som kreves på omrammingen (oppført i cm2), og hvor nærme taket disse kan plasseres. Ventiler er viktig av flere grunner. Innsatsen trenger avkjøling! Uten ventiler vil det bygges opp høyere temperaturer i omrammingen enn det ildstedet er testet for. Dette kan medføre økt slitasje på innsatsen, og i værste fall brannfare. I tillegg vil du miste konveksjonsvarmen ut i stuen. 

Dersom du ønsker å bygge peisen helt opp til taket, må det monteres en varmesperre mot taket over utluftingsventilene.

Screen Shot 2016-03-11 at 15.47.52

I skissen til venstre viser vi et eksempel på hvordan en omramming kan bygges. I dette tilfellet rundt en spartherm-innsats. (MERK: Dette er kun et eksempel, og målene på skissen må ikke brukes istedenfor kravspesifikasjonen i dokumentene som følger innsatsen du skal bruke.) 

På skissen viser vi en stor innsats, og vi bruker i noen tilfeller dobbel brannmur bak disse, for å beskytte den brennbare veggen bak peisen ytterligere. Dette er allikevel stort sett ikke nødvendig. 50mm tykk skamotecplate er alene godkjent som brannmur.

Bildet viser  hvor vi normalt plasser en varmesperre for å sikre at varmluften fra innsatsen ikke skal komme i kontakt med taket. Ventilene for utluft må plasseres under denne sperren. Noen innsatser krever mer enn 50cm avstand fra ventilene til taket, og da kan varmesperren med fordel også plassere s lavere.

Dersom innsatsen skal plasseres høyere enn på skissen, så er det normalt å bygge opp en sokkel i for eksempel siporex eller mursten, for å løfte innsatsen.

Det er mye å tenke på når en peis skal bygges. I vårt showroom kan du avtale tid med en av våre kunderådgivere, og i felleskap finne fram til den perfekte løsningen. Vi tilbyr også montering til konkurransedyktige priser. Ta kontakt med oss HER for å avtale tid med oss.

Velkommen til oss!

Har du problemer med røykutslag og soting på glass på peisen? Fortvil ikke!

Sammenlign produkter

{"one"=>"Velg 2 eller 3 ", "other"=>"{{ count }} av 3 valgt"}

Velg første produkt

Velg andre

Velg tredje

Sammenlign